Afdeling: Noord-Holland Noord

Diversen

 

Een Bijenzwerm??

Een bijenzwerm is een deel van een bijenvolk uit de bijenkast van een imker, dat op stap is gegaan omdat die kast de bijen te krap werd. Dat gebeurt vaak in mei of juni, maar ook wel later. Deze bijen zijn dan op zoek naar een nieuwe woning om daar uit te groeien tot een nieuw volk. Ook jóuw tuin kunnen ze uitkiezen voor een korte of langere tussenstop. De zwerm strijkt neer, bijv. op een tak of op de dakrand. Verkenner-bijen speuren intussen verder naar een definitief onderkomen; ze zoeken een plek waar het beschut en donker is. De zwerm is met volle maag van huis gegaan en is daardoor niet steeklustig. Er is geen reden om bang te zijn.

Een zwerm laten scheppen

Je kunt een imker inschakelen om de zwerm te scheppen. Voor imkers in de Kop van Noord Holland zie hierboven. De imker houdt een schepkorf onder de zwerm en schudt de bijen erin. ’s Avonds thuis doet hij ze in een bijenkast. Hij heeft er dan een volkje bij, waarvan hij trouwens de kwaliteit niet kent.  

Honingbij , wesp of hommel?

Dat ergens veel zoemers rondvliegen, betekent niet altijd een bijenzwerm. Kijk goed voor er een imker bij te roepen, dan komt deze niet voor niets.

Honingbij

Bruin, soms met geelrode of grijze banden op het achterlijf. Haalt haar voedsel uit bloemen. Niet hinderlijk als ze niet wordt gehinderd. Na een steek blijft de angel achter in de huid. Angel niet vastpakken, dan wordt het bijengif juist in de huid geknepen, maar met de nagelpunt wegwippen. De bijenkoningin overwintert met haar volk, terend op wintervoorraad.

Wesp en wespennest

Borst en achterlijf zijn geel en zwart. Dol op menseneten: zoetigheid, maar ook vleeswaren. Aan het eind van de zomer hebben de wespen meer suiker nodig en worden ze hinderlijker. Ze zijn snel uit hun humeur. Na een steek blijft de angel niet in de huid hangen, er kan dus nog eens mee worden gestoken, en nog eens. Wespen zijn echter ook zeer nuttig en van de acht sociale soorten zijn er maar twee (Vespula germanica en de Vespula vulgaris) die voor de slechte naam van alle wespen zorgen. Pas op met een wespennest, boven of onder de grond. Bel de gemeente als je ervan af wilt. Alleen de jonge koninginnen overwinteren, de andere wespen gaan dood.

Hommel

Een stevig lijf in een dikke bontjas. De kleur verschilt per soort. Hommels steken bijna nooit en geven weinig overlast. Het nest, ongeveer 250 hommels groot, ligt meestal in de grond. Ook de hommelkoningin overwintert alleen.

Eerst kijken dus en dan bellen!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Insectenhotel

Eind 2012 heeft de windmolenvereniging "Eendragt' subsidie gegeven voor het maken van een insectenhotel op ons Bijenpark in De Schooten. Een aantal vrijwilligers heeft de handen uit de mouwen gestoken en in januari 2013 kon het opgeleverd worden. Nu nog wachten op de solitaire bijen.

 

 

In 2015 is heeft de bijenstal groot onderhoud gehad. Mede dankzij de donatie van Windmolenvereniging de Eendragt.Het ziet er weer prachtig uit en kunnen weer vele jaren vooruit .

Contactgegevens

Lia Loosschilder : 0613805514 Julianadorp

Den Helder
tel. 0223 660395 voor info over bijen en hommels
e-mail: Bijenhoudersverenigingnhn@gmail.com
Heeft u een bijenzwerm gevonden? Bel ons en wij zorgen dat die zwerm een goede bestemming krijgt:
Den Helder;
Ben van Kuringen 0653752668
Anna Paulowna:
Ton Kortekaas. 0223 522205

Wieringen:
Marga Lont. 0227 595102/ 0613204193

Loosschilder2@gmail.com